• 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fart na zwolnieniu lekarskim
Złamana noga. Brzmi groźnie, prawda? W moim przypadku to była zwykła, głupia poślizgnięcie się na mokrej podłodze w pracy. Jeden nieprzemyślany krok, trzask, a potem dwie godziny na SORze i gips od kolana do kostki. Dostałem zwolnienie na sześć tygodni. Na początku myślałem: "Super, odpocznę sobie, poczytam książki, nadrobię seriale". Szybko okazało się, że rzeczywistość wygląda inaczej. Po tygodniu leżenia na kanapie, patrzenia w sufit i przewijania Facebooka w kółko, byłem bliski obłędu. Nuda wwiercała się w moje myśli jak wiertarką.

Mam trzydzieści pięć lat, pracuję w magazynie, gdzie każdy dzień to ruch, hałas i inni ludzie. Nagle zostałem odcięty od wszystkiego. Znajomi przychodzili co drugi dzień, ale tylko na godzinę. Żona była w pracy od rana do popołudnia. Zostałem sam. Ja, moja noga w gipsie, pilot do telewizora i telefon.

Właśnie wtedy, w drugim tygodniu tego przymusowego odosobnienia, usłyszałem od kuzyna, który gra od dawna: "Wejdź na vavada vasino pl, nie pożałujesz". Normalnie bym machnął ręką. Ale w tamtej sytuacji, przy piątej kawie i trzecim odcinku jakiegoś nudnego serialu o lekarzach, uznałem, że nie mam nic do stracenia.

Zalogowałem się bez większych oczekiwań. Proces był prostszy niż myślałem. Mina, hasło, klik, klik. Nie wiedziałem, w co grać, więc wybrałem coś, co wyglądało najbardziej kolorowo. Bo w tym całym szarym dniu, kiedy za oknem lało, a ja nie mogłem nawet wyjść do sklepu, potrzebowałem kolorów. Stawki ustawiłem na najniższe możliwe. Nie chodziło mi o wygrane. Chodziło o wypełnienie czasu.

Godziny zaczęły płynąć inaczej. To było dziwne. Nagle przestałem myśleć o tym, że boli mnie noga, że nie mogę wziąć prysznica normalnie, że nie zrobię zakupów. Moja uwaga skupiła się na ekranie, na tych obracających się bębnach, na małych dźwiękach, które wydobywały się z telefonu. Grałem długo. Może godzinę, może dwie. Traciłem drobne kwoty, czasem coś wygrywałem – przeważnie wracałem do zera.

I wtedy, kiedy już byłem znudzony i chciałem zamknąć aplikację, nagle wydarzyło się coś, czego nie zapomnę do końca życia.

Bębny się zatrzymały. Na chwilę. Potem zaczęły kręcić się same, bez mojego kliknięcia. Nie wiedziałem, co się dzieje – myślałem, że to jakaś pomyłka techniczna. Ale potem na ekranie rozbłysły wszystkie możliwe światła. Muzyka stała się głośniejsza, bardziej radosna. A saldo – to małe okienko w rogu – zaczęło skakać. Najpierw powoli, potem coraz szybciej.

Czterysta. Sześćset. Osiemset. Tysiąc dwieście.

Zamarłem. Gapiłem się w ekran jak w obraz. Moja żona, która akurat wróciła z pracy, zapytała z kuchni: "Wszystko w porządku?" Nie odpowiedziałem. Nie mogłem. Siedziałem i patrzyłem, jak cyfry zatrzymują się na tysiącu pięciuset złotych. Tysiąc pięćset złotych. Tyle, ile zarabiam tygodniowo na magazynie, tylko że tam muszę nosić ciężkie kartony, wstawać o piątej rano i słuchać wkurzonego kierownika. Tutaj – leżąc na kanapie, w brudnych dresach, z nogą w gipsie – wygrałem to samo.

Wypłata była kwestią paru kliknięć. Pieniądze przyszły na konto szybciej, niż zdążyłem powiedzieć żonie, co się stało. Stanęła w drzwiach, zdziwiona, dlaczego się uśmiecham jak kot, który zjadł wszystkie ryby. Pokazałem jej telefon. Nie uwierzyła, dopóki nie zobaczyła swoimi oczami przelewu. "To na pewno legalne?" – zapytała. Pokazałem jej stronę. vavada vasino pl – wszystko działało jak należy, bez żadnych haczyków.

Przez resztę zwolnienia grałem jeszcze kilka razy. Ale inaczej. Bez ciśnienia. Bez tego wewnętrznego głodu, który pojawił się po pierwszej dużej wygranej. Wiedziałem, że taka sytuacja jak tamtego popołudnia nie zdarza się codziennie. To był fart, czysty fart, który przyszedł w momencie, kiedy byłem najbardziej bezbronny i zmęczony chorobą. I chyba właśnie dlatego go tak bardzo doceniłem.

Kiedy w końcu zdjąłem gips, pierwszą rzeczą, jaką zrobiłem, było kupienie nowych butów. Nie dla siebie – dla żony. I dla siebie zapiekanka z ulubionej pizzerii. Nie wyprawiałem wielkiej imprezy. Nie kupowałem samochodu. Po prostu – poczułem, że mogę sobie pozwolić na drobny luksus. A to uczucie, wiecie, było bezcenne.

Czy polecam każdemu granie na zwolnieniu lekarskim? Nie. To był mój pomysł na walkę z nudą i frustracją. Skończyło się dobrze. Ale wiem, że nie zawsze musi. Dla mnie vavada vasino pl to miejsce, które w trudnym momencie podarowało mi nieoczekiwany uśmiech. I choć minęły już miesiące, a gips dawno poszedł do śmieci, ta historia wciąż wraca. Zwłaszcza gdy mijam w galerii sklep obuwniczy. Wtedy uśmiecham się do siebie. Cicho. Po swojemu.

Taka już jest prawda – czasem największe szczęście znajdujesz w miejscu, w którym najmniej się go spodziewasz. I w momencie, gdy najbardziej go potrzebujesz.
  Reply

Messages In This Thread
Fart na zwolnieniu lekarskim - by eabrownme - 06-11-2026, 07:58 AM

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)