![]() |
|
Ostatnia dostawa - Printable Version +- 7 Inch Circle (https://7inchcircle.com) +-- Forum: My Category (https://7inchcircle.com/forumdisplay.php?fid=1) +--- Forum: My Forum (https://7inchcircle.com/forumdisplay.php?fid=2) +--- Thread: Ostatnia dostawa (/showthread.php?tid=50) |
Ostatnia dostawa - eabrownme - 07-11-2026 Rozwożę pizzę. Cztery lata, pięć dni w tygodniu, osiem godzin dziennie. Czasem więcej, jeśli w weekendy są zamówienia. Mój samochód to mały, czerwony punto, który widzieli już wszyscy w promieniu dziesięciu kilometrów. Znam każdą ulicę, każdy skrót, każde osiedle, gdzie numeracja bloków jest poplątana jak w labiryncie. Wjeżdżam na klatki, pukam do drzwi, uśmiecham się, odbieram pieniądze i jadę dalej. Ludzie, którzy zamawiają pizzę, dzielą się na dwa typy. Pierwszy – otwierają drzwi, biorą pudełko, płacą i zamykają. Drugi – zatrzymują cię na chwilę, pytają o pogodę, opowiadają, że dziś była ciężka noc, że dzieci nie chcą spać. Czasem wpuszczają do środka, żebym postawił pudełko na stole. Widzę wtedy ich światy – bałagan w salonie, pies biegający po korytarzu, telewizor włączony na cały regulator. I za każdym razem myślę, że każdy z nas gdzieś tam próbuje przetrwać. Ale są też noce, kiedy nie ma zamówień. Siedzę wtedy w punto, zaparkowany gdzieś przy osiedlowym sklepie, czekam na kolejne zlecenie. Radio gra, ale nie słucham. Myśli krążą w kółko. O rachunkach, o samochodzie, który zaraz wysiądzie, o tym, że trzydziestka za pasem, a ja wciąż wożę pizzę. To nie jest złe życie, ale czasem chce się czegoś więcej. Choćby małej iskry. I właśnie w jedną z takich nocy, gdy czekałem na zlecenie, sięgnąłem po telefon. Nie wiem, dlaczego akurat wtedy. Może z nudów, może z rozpaczy. Przewijałem stronę za stroną, aż trafiłem na coś, co przykuło moją uwagę. Reklama. Prosta, elegancka, bez tych nachalnych banerów. Napisane było o bonusie powitalnym, o darmowych spinach. Normalnie kliknąłbym dalej, ale tamtej nocy coś mi kazało zostać. Zarejestrowałem się szybko. Mail, hasło, gotowe. Dostałem pakiet startowy, na który nie musiałem wpłacać ani złotówki. Otworzyłem pierwszą grę. Coś z owocami. Zakręciłem. I drugi raz. I trzeci. W pewnym momencie wypadła mi mała wygrana. Uśmiechnąłem się w ciemności samochodu. To było głupie, ale czułem się, jakbym dostał prezent od losu. Następnej nocy zrobiłem to samo. I kolejnej. Zacząłem wchodzić w to głębiej – odkrywałem różne gry, sprawdzałem, która ma fajniejsze animacje, która lepiej brzmi. Nie chodziło o pieniądze. Chodziło o ten stan, w którym na chwilę przestawałem być dostawcą pizzy. Byłem kimś, kto ma szansę na coś nieprzewidywalnego. W sobotę, kiedy ruch był mniejszy, trafiłem na grę z motywem wikingów. Długie łodzie, hełmy, runy. Wciągnęła mnie na dobre. Kręciłem, kręciłem i nagle – ekran zrobił się złoty, zagrała epicka muzyka. Wygrałem kwotę, która równała się moim tygodniowym zarobkom. Przetarłem oczy. To nie był sen. Naprawdę się udało. Wtedy przypomniała mi się rozmowa, którą usłyszałem kiedyś na osiedlu. Dwóch starszych panów dyskutowało o grach, o tym, jak kiedyś w Polsce wyglądał hazard. Jeden z nich wspominał, że w młodości często odwiedzał miejsca, gdzie można było zagrać w karty i ruletkę. Opowiadał, że kasynie polska online to dziś coś zupełnie innego – dostępne dla każdego, bez wychodzenia z domu. Wtedy nie zwróciłem na to uwagi, myślałem, że to tylko starcze wspomnienia. Ale teraz, kręcąc wirtualnymi bębnami w swoim punto, zrozumiałem, że mówił o tym samym uczuciu – o dreszczyku, który zostaje z tobą nawet po tym, jak zamkniesz aplikację. Nie wypłaciłem wszystkiego od razu. Zostawiłem część na koncie, jako taki mały bufor. Czułem, że to jest moja przestrzeń, mój prywatny fundusz na czarną godzinę. Ale przede wszystkim – czułem, że znalazłem coś, co pozwala mi przetrwać te długie, puste noce. Minęło kilka tygodni. Nadal rozwożę pizzę, nadal znam każdą ulicę, nadal pukam do drzwi. Ale coś się zmieniło. Przestałem patrzeć na czekanie między zleceniami jak na stratę czasu. Teraz to był mój czas. Siadałem w samochodzie, otwierałem aplikację i na chwilę odpływałem. To było jak mini-wakacje, które mogłem zabrać ze sobą wszędzie. Z czasem zauważyłem, że dzięki temu jestem spokojniejszy w pracy. Mniej się denerwuję na korki, bardziej cierpliwie słucham klientów, którzy chcą pogadać. Może to dlatego, że miałem swoje miejsce, swoją ucieczkę. Może dlatego, że ta mała iskra rozbłysła w moim życiu i zmieniła coś w moim postrzeganiu. W zeszłym tygodniu trafiła mi się kolejna większa wygrana. Tym razem nie tak spektakularna jak pierwsza, ale na tyle znacząca, że mogłem wymienić opony w punto. Stare już ledwo trzymały, a zima zbliżała się wielkimi krokami. Uznałem to za znak – że czasem warto zaufać przypadkowi, ale też warto być odpowiedzialnym. Nie opowiadam o tym znajomym. Nie dlatego, że się wstydzę, tylko dlatego, że to moja prywatna sprawa. Mam swoje rytuały, swoje zasady. Gram z głową, zawsze wiem, kiedy przestać. Traktuję to jak każdą inną rozrywkę – jak kino, jak książkę, jak spotkanie ze starym przyjacielem. Nie przeszkadza mi to w codziennym życiu, wręcz przeciwnie – pomaga mi je znosić. Dziś wieczorem, po ostatnim zamówieniu, zatrzymałem się na parkingu przy pizzerii. Było cicho, tylko latarnia oświetlała pustą przestrzeń. Wyjąłem telefon i otworzyłem aplikację. Zrobiłem kilka spinów, dla relaksu. Trafiła się mała wygrana, która wystarczyła na kawę i bułkę na jutrzejszy poranek. Uśmiechnąłem się, schowałem telefon i odpaliłem silnik. Przede mną była droga do domu. Pusta, ciemna, znajoma. Ale w środku czułem coś, czego nie czułem od dawna – spokój. Ta nocna dostawa, ta aplikacja, te przypadkowe symbole – wszystko to złożyło się na coś, co nazwałbym małym darem. Nie od bogów, nie od losu. Od samego siebie. Bo to ja zdecydowałem, żeby kliknąć. To ja dałem sobie szansę na chwilę zapomnienia. I może to właśnie jest najważniejsze – nie to, co wygrywasz, tylko to, że w ogóle próbujesz. Że nie boisz się zatrzymać na poboczu, otworzyć telefon i zrobić coś tylko dla siebie. Bez oczekiwań, bez presji. Po prostu być. Nadal jestem dostawcą pizzy. Nadal jeżdżę czerwonym punto. Ale teraz, kiedy czekam na kolejne zlecenie, wiem, że mam swoje miejsce. W kabinie samochodu, z telefonem w dłoni. I to mi wystarczy. |